Home » Blog » Geen categorie » Mama ben jij niet verdrietig?

Mama ben jij niet verdrietig?

door | 27 aug, 2020 | Opvoeden

Onze middelste dochter is een tijd ziek geweest. Waardoor wisten we niet. Op een dag vroeg onze oudste dochter: ,,Mama waarom moet jij nooit huilen? Ben jij niet bang dat ze dood gaat? Ben jij niet boos?“ ,,Ja schat, dat ben ik wel, maar ik wil ook sterk zijn voor jullie.”

Behoefte aan kwetsbaarheid
Haar reactie? ,,Mama, ik wil liever dat je ook huilt, want dan kunnen we samen verdrietig zijn”. Bam die zat! Tranen kwamen bij ons beiden. Het gaf haar het gevoel dat haar verdriet er mocht zijn. Het opende mij mijn ogen. Ik hield mij groot voor haar. Maar mijn dochter had juist behoefte aan het zien en voelen van mijn kwetsbaarheid. Sinds dat moment ben ik mij bewuster van hoe dingen die ik wel of juist niet zeg en doe binnenkomen bij mijn kinderen. Welk effect dit heeft.

Ongefilterd
Met twee gevoelige dochters is praten over gevoelens niet meer uit ons huishouden weg te denken. Maar nog steeds verrassen ze me met hun antennes. Als ik wel eens moe ben, hoofd vol. Niet happy of onrustig ben. Dan worden mijn dochters kriegelig, driftig, komen ze in opstand. Dit op zijn beurt heeft weer z’n weerslag op mijn humeur en de cirkel is rond. Hoe ik mij voel slaat ongefilterd op mijn dochters over.

Herkenbaar?
Kinderen voelen sterk aan hoe hun vader of moeder zich voelt. Spiegelen dit en laten hun eigen gemoedstoestand hiervan afhangen. Jouw gevoel, gedrag en volledige communicatie beïnvloedt hun gedrag en visa versa.

Wees eerlijk
Benoem hoe je je voelt en waar je gedrag vandaan komt: ,,He ik ben niet zo gezellig vandaag volgens mij. Ik voel me boos, verdrietig, moe, etc.” En je zult zien dat je kind hier veel beter op reageert dan wanneer je kribbig bent, snel uit je slof schiet, zonder uitleg te geven waarom. Het is belangrijk dat alle gevoelens er mogen zijn. Die van je kinderen en die van jezelf.

Praat er over! Hierdoor leert je kind ook zijn eigen gevoelens te uiten en wat voor effect zijn of haar woorden en gedrag hebben op de ander.

Ps: wat vind je van die geweldige foto van mij met mijn meiden? Gemaakt door Koester Fotografie.

Over Elisabeth

Coach voor moeders en ruim 8 jaar moeder van inmiddels drie dochters.
Mijn missie is dat moeders zichzelf (weer) aandacht geven en zich leren waarderen als de geweldige vrouw en moeder die ze nu al zijn.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin