Home » Blog » Ontspannen mama » Angst voor gevoelens? Zo laat je ze in jouw voordeel werken!
mama gevoelens

Angst voor gevoelens? Zo laat je ze in jouw voordeel werken!

door | 30 nov, 2021 | Ontspannen mama

Lieve mama, laat jij je gevoelens makkelijk toe? Of heb je geleerd om ze voor jezelf te houden?

Ik vond het lange tijd echt wel moeilijk. Wilde graag sterk zijn en was bang dat ik dan niet meer helder kon nadenken etc. Inmiddels heb ik ontdekt hoe verhelderend en helpend het is om je gevoelens juist voor je te laten werken.
Er zijn giga veel mensen die bang zijn voor hun gevoel. Gevoelens zoals blijdschap worden geaccepteerd en zijn prettig, maar zeker de pijnlijke gevoelens worden snel weggeredeneerd; Huilen lost niks op. Beheers je. Kop op en doorrrrr.

In deze blog nemen we een duik in die gevoelens en geef ik je 5 stappen die je kunt nemen in het omarmen van je emoties.

Gevoelens zijn je kompas!

In onze samenleving zijn we gewend geraakt om te denken en dit denken dat wordt zeer hoog in waarde geschat. We hebben daarnaast met elkaar een bepaalde code bedacht hoe je je moet gedragen in het openbare leven. Welke gevoelens je wel toont en welke niet. Echter, er bestaat geen goed of fout als het om gevoelens gaat. Of je nu vreugde of verdriet voelt, elk gevoel heeft een functie.

Wanneer je je gevoel niet gaat over-analyseren, maar er laat zijn, vertelt het je welke richting je op moet. Je gedachten proberen je in de war te brengen en brengen je van de kaart. Door terug te gaan naar je gevoel, kun je weer op de juiste koers komen.

Bakken met energie

Gevoelens en emoties zorgen dat je jezelf en de ander beter begrijpt. Als er een gevoel of emotie boven komt, weet je dat er iets is dat aandacht nodig heeft. Maar dan is het wel belangrijk dat je hier voor open staat. Krop je je emoties op dan kost dit bakken met energie en dus ook tijd.

Een geweldige manier om dit te ervaren is door een simpele oefening: Pak iets zwaars. Bijv. een volle fles water. Houd deze fles met gestrekte arm van je af. Tel ondertussen tot 30. Hoe voelt je arm nu? Tel nog een keer tot 30, maar houd nu de fles tegen je borst aangedrukt (alsof je hem omarmt). Hoe voelt dit? En wat kost minder energie?

Het verschil tussen gevoel en emotie

Een gevoel is kort (enkele seconden), past bij de situatie, krijg je vanuit je intuïtie en heeft een functie. Als je gehoor geeft aan je gevoel, werkt het probleem-oplossend. Gedachten, herinneringen & eerdere ervaringen worden gekoppeld aan het gevoel -> hieruit ontstaat als reactie een emotie.

Emoties zijn intenser, langdurig en passen niet altijd bij de situatie (want ze worden ook gevormd door belemmerende gedachten).

Elke emotie is afgeleid van één of meerdere basisgevoelens (Boos, bang, blij, bedroefd, beschaamd). Denk aan emoties als jaloezie, wanhoop en frustratie.

Afweermechanismen

Om emoties niet te voelen, hebben we afweermechanismen ontwikkeld. De meeste zijn in onze kindertijd gevormd. Het zijn strategieën die voor ons als kind de beste optie waren. Deze strategieën zijn in de loop van de jaren een automatisme geworden, een soort onbewuste reflex.

Misschien is iets wel van toepassing op jou?

  • Dingen goed praten of relativeren (ach het valt wel mee, komt wel goed, het hoort er bij)
  • Alcohol drinken of andere drugs gebruiken om je echte gevoel te verdoven
  • Piekeren tot je een ons weegt
  • Situaties vermijden die dezelfde (in jouw ogen) vervelende emoties opwekken
  • Een kille houding aannemen, of een muurtje om je heen optrekken, masker opzetten.

Bang voor je gevoel?

Je kent die gedachten vast wel: ,,Als ik nu toegeef aan mijn verdriet, aan mijn tranen dan ben ik bang dat ik niet meer kan stoppen met huilen!”

Je bent bang dat het alleen maar erger wordt als je je gevoelens toelaat. Echter wat zou er gebeuren als je je gevoelens op dat moment juist wel uit?

gevoelens

Mijn advies: Omarm je emoties net zoals die waterfles.

Het voelen en doorleven van je gevoelens is in zichzelf al oplossend. Angst voor je gevoelens (angst voor de angst) kan het complex maken.

Hier 5 stappen die je kunt nemen in het omarmen van je emoties.

(Wil je weten hoe je om kunt gaan met de -heftige- gevoelens van je kind? Check dan deze blog voor tips).

1. Accepteer je gevoel:
Voel zonder oordeel, kritiek of wens om iets anders te voelen. Uit je hoofd, in je lijf en je gevoel komen Een eenvoudige oefening hiervoor, die altijd kan, is ademhalen. Zelfs al één bewuste ademhaling stelt j in staat om je aandacht naar het huidige moment te brengen. Het stopt even de stroom van piekeren (je verstand). Want, ademhalen kan alleen plaatsvinden in het nu. Wat voel je in je lichaam? Ga er met aandacht naar toe en adem rustig. Meer is er niet nodig.

2. Neem de tijd & maak ruimte:
Neem de tijd om je gevoelens toe te laten. Zeker wanneer je merkt dat je er al een tijdje tegen aan zit te hikken kan het helpen om de omstandigheden zo te maken dat je je gevoelens wel “moet” toelaten. Denk aan even alleen zijn, douchen, harde muziek opzetten om mee te schreeuwen of juist te huilen, boksen in de kussens op je bed, mediteren, schrijven.

3. Doorvoelen:
Ontdek wat voor jou werkt om je gevoelens uit te lokken en je gedachten uit te schakelen. Zeg tegen jezelf: Laat maar komen. Het is oké. Moedig jezelf aan om helemaal bij het gevoel te blijven. Omarm je emoties echt. Op die manier komt er intern een verschuiving. Soms subtiel, soms direct merkbaar en bevrijdend. Door je gevoelens te doorvoelen sla je de spanning niet ergens anders op in je lichaam. Een stuk gezonder als je het mij vraagt ;-).

4. Reflecteer:
Schrijf op wat het met je doet, hoe je je voelt. Schrijf alles op dat in je op komt. Papier is geduldig en oordeelt niet.

5. Deel je gevoelens:

Blijf er niet meer rondlopen, maar deel wat je bezig houdt, deel hoe jij je voelt.
Een mooie plek om te praten over je gevoelens? Het MAMAZ membership. Een veilige, besloten online omgeving waar je je gevoelens, verlangens, dromen en zorgen kunt delen rondom moederschap, vrouw zijn en alles dat jou bezighoudt als persoon. Met mijn begeleiding.

Check hier om je aan te melden of meer info te lezen.

Over Elisabeth

Coach voor moeders en ruim 8 jaar moeder van inmiddels drie dochters.
Mijn missie is dat moeders zichzelf (weer) aandacht geven en zich leren waarderen als de geweldige vrouw en moeder die ze nu al zijn.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin